Motto: Život je okružen zvukom

Akustika design

Akustika design - Hrvatski jezik Akustika design - Deutsche Sprache

PROJEKTIRANJE U AKUSTICI I ELEKTROAKUSTICI

Svi otvoreni i zatvoreni prostori u kojima ljudi žive imaju svoj specifični zvučni otisak („soundscape“, komponenta akustičkog okoliša prema percepciji čovjeka), koji je najčešće jedinstven i prepoznatljiv.  Odlukom o svrsi nekog prostora donesena je i odluka o njegovim akustičkim svojstvima, jer čovjek već od najranijih dana svojega života neprestano pohranjuje u svoju memoriju uzorke svih prostora kojima se ikada koristio i time stvara ogromnu, ali i vrlo preciznu bazu podataka koja mu koristi za kvalitetno, brzo i sigurno  snalaženje u prostoru. Stoga će svaki prostor koji svojim akustičkim svojstvima ne odgovara funkciji u kojoj je za vrijeme korištenja,  izazvati u slušatelju zbunjenost, nelagodu, nesigurnost itd. Prilikom projektiranja nekog prostora arhitekt će ga znati uobličiti vizualno i namjenski korektno, ali će često biti velikih poteškoća s odabirom odgovarajućih materijala, završnom obradom, rasporedom pojedinih prostornih elemenata itd., a koji će biti odlučujući za stvarno postignuta akustička svojstva. Bez obzira radi li se o spavaćoj sobi, koncertnoj dvorani, režijskom prostoru ili restoranu, arhitekt će trebati pomoć akustičara pri projektiranju jer će naknadne korekcije biti slabo učinkovite i vrlo skupe.

 

Radimo sve vrste idejnih projekata i izvedbenih elaborata pri projektiranju/adaptaciji  najrazličitijih prostora.

 

Najmodernijim softverom i velikom točnošću modeliramo trodimenzionalno zvučno polje sa svim relevantnim parametrimau bilo kakvom zatvorenom prostoru, uzimajući u obzir emisijska svojstva eventualnih ozvučnih sustava.

 

Predlažemo odgovarajuće konstrukcije i materijale za optimalnu zaštitu od buke, u svrhu postizanja zahtjeva prema Zakonu o zaštiti od buke kao i prema odgovarajućim normama HR EN ISO.

Simulacija raspodjele zvučnog tlaka u prostoru
Računalni 3D model pri simulaciji akustičkih karakteristika

Povratak na početnu stranicu

© 2018  Akustika design (Zagreb)